Smiltsērkšķu augļi

Smiltsērkšķis – apbrīnojams augs, kas dāsni dalās ar cilvēkiem ar savu vitamīnu krājumu. Pati smiltsērkšķu oga līdzīga vitamīnu tabletēm. Un šie augi patiešām ir pārpilni ar vitamīniem.

Tie ir ļoti ražīgi, tās zari, kas ir smagi no ogu daudzuma, pārsvarā atrodas pie zemes. Pašām ogām ir dziednieciskas īpašības, tās ļaus tikt vaļā no vairākām kaitēm. Smiltsērkšķiem patīk saules apspīdēti pakalni, bet tie aug arī upju krastos. Šim augam ne visai patīk purvi. Smiltsērkšķi ir izturīgi un spēj augt pat salā, tādēļ arī Latvijā to audzēšana nesagādā problēmas. Interesē smiltsērkšķu eļļa cena? Lasi šeit!

Svaigas smiltsērkšķu ogas satur milzīgu devu A, C, un B grupas vitamīnus, kā arī folskābi un tokoferolu, kas ir īpaši labvēlīgs grūtniecēm. Tai skaitā smiltsērkšķu ogas ietver sevī mikroelementus – silīciju, dzelzi, sēru, magniju un boru. Droši var gatavot smiltsērkšķus ziemai, jo tas ļauj saglabāt visu veselībai nozīmīgo komponentu kompleksu. Sasaldētas smiltsērkšķu ogas var turēt ledusskpī ļoti ilgu laiku, nezaudējot ārstnieciskās īpašības. Izkaltētos augļus var iegādāties aptiekās, taču tos var sakaltēt arī mājās. Šie augi jānopērk ražas vākšanas laikā un tad visu gadu var apgādāt sevi ar dabīgiem vitamīniem.

Smiltsērkšķu lietošana

Ņemot vērā, cik daudz ir labo smiltsērkšķu īpašību, cilvēki ir radījuši neskaitāmas smiltsērkšķu receptes. Protams, pieņemot vēra smiltsērkšķu sulas ražošanas procesu, tā cena nav no mazākajām, taču ir saprotama. Iespējams lietot uzturā arī smiltsērkšķu ogas, lai dot sev vitamīnus. Ogas tiek ēstas veselas vai gatavojot no tām biezeņus. Pašu smiltsērkšķu sulu jāizmanto 10 dienu laikā, bet arī to var saldēt pieliekot klāt ūdeni. Saldētavā sulu var uzglabāt līdz pat gadam. Protams, smiltsērkšķu sulai cena nav zema, bet tās bagātais sastāvs attaisno izdevumus. Pašu sulu ir ieteicams atšķaidīt, ko var darīt gan ar ūdeni, gan arī ar jogurtu vai pat pienu. Mazajiem labāk taisīt desertus no smiltsērkšķu ogām, kā piemēram, ievietojot blenderā ogas un pienu, beigās ielikt banānu, izveidojas garšīgs un veselīgs kokteilis. Savukārt, eļļu lieto imunitātei, taču saskaņā ar ārsta rekomendācijām, tā kā, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar kuņģi, to nevajadzētu izmantot.

Smiltsērkšķu ogas Latvijā

Uz šodienu daudzas augļkopības audzē smiltsērkšķus un izgatavo no tiem dažādus produktus. Katra saimniecība, ražojot smiltsērkšķu sulu, nosaka savu cenu par kādu izplata vietējā tirgū. Mūsu valsts iedzīvotājiem ir iepatikusies smiltsērkšķu eļļa, kur cena nespēlē tik lielu lomu, jo tās superīgās īpašības ir zināmas un jau izbaudītas. Cilvēki iegādājas smiltsērkšķus ziemai saldēšanai, savukārt, sulu izmanto ikdienā un eļļu ārstēšanā. Katra saimniecības darbība tiek uzraudzīta un pārbaudīta, un uzticams augļkopis ir arī Latvijas augļkopju asociācijas dalībnieks.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.